8 Temmuz 2015 Çarşamba

VERHUNAL KABAĞI


Verhunalde kabak üç şekilde pişirilir

1 - KÜLE GÖMME
Ateş yakılır, közlenip küllenince bütün halde kabak küle gömülür
yaklaşık 2 saat kadar sonra pişer, yumşar
pişince kesilip içindeki çekirdekleri alınır
dilimlenip helva gibi olmuş kabakların içi yenir
afiyet olsun



2 - TENEKEDE SUYLA PİŞİRME
Suda pişirmede kabukları sıyırmaya gerek yok bizim usulde
kabağı sekize böleriz
tenekeye (gaz tenekesi dediğimiz teneke :) ) su doldurup kabaklar içine atılır
bir saat kaynatılır
çıkarılıp yine kaşıkla yeriz
afiyet olsun


3 - GUZİNE FORMASINDA
En sevduğim budur
yine kabuklu sekize bölünür
şehirliler niye uğraşır kabuğunu temizleye gerek yokki
tepsiye konup guzine formasına sürülür
bir, birbuçuk saat kızakrtılır
kaşıkla çok nefis olur
üzerine verhunal cevizi kırığı sepelerseniz daha güzel olur
afiyet olsun

Kabak deyince Verhunalın sözü bitmez

Kabağımız iki çeşittir

1 -Biri anlattığım kalın kabuklu kabaktır

2 - Birde ince kabuklu kabağımız  vardır, ince zar gibidir pişirdikten sonra kabuğuyla yenir

Kabak deyince Verhunalin sözü yine bitmez

Kalın kabuklu kabağımızın iki çeşidi vardır

1 - Çekirdeği kabuklu olan
Sobanın üstünde pişirilir, çıtlanarak yenir

2 - Çekirdeği kabuksuz olan
Sobanın üstünde tepside hafifçe kavrulur, avuç avuç yemesi çok zevklidir, bu zevki tatmak için verhunalli olmak lazım, kimse satmaz, herkes kendine ayırır













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder